Tiahes var fanget i et voldeligt ægteskab: “Jeg skulle væk fra ham”

Tiahes Thiaharaja kom til Danmark for over 30 år siden for at blive genforenet med sin daværende mand. Det var især svært for den tamilske mand at vænne sig til en helt ny kultur. Det resulterede i 10 år med vold i forholdet.

Hør Tiahes fortælle om brudet med sin voldelige eksmand: Video af Tobias Bundgaard Christensen og Mathias Vincents Fischer

Af: Mathias Vincents Fischer og Tobias Bundgaard Christensen

58-årige Tiahes Thiaharaja kom til Danmark i 1988 for at blive genforenet med hendes tamilske mand, da der var borgerkrig i hjemlandet Sri Lanka. Kulturchokket var stort, og det var ikke nemt at vænne sig til det danske samfund. I starten følte hun sig meget ensom, på trods af at hun havde eksmanden og hans venner. Derfor blev det en svær start på tilværelsen i Danmark. 

Havde fået nok

Efter 10 år ville Tiahes skilles. Eksmandens eneste måde at kommunikere på var gennem vold. Det blev for meget for Tiahes, og hun traf derfor en beslutning om at komme væk fra ham. Den beslutning traf hun mest af alt for sine børns skyld. Den 58-årige tamiler ville ikke miste sine børn grundet et voldeligt ægteskab, som hun var fastholdt i.

“Den beslutning jeg tog, var ikke bare, at jeg skulle skilles fra ham, men at jeg skulle væk fra ham”, fortæller hun. 

Eksmanden blev meget overrasket over Tiahes´ beslutning, og han havde svært ved at tro på, at hun var kommet frem til den beslutning selv. Eksmanden og hans side af familien begyndte at true Tiahes gennem telefonen, men også med pistoler. 

Stod alene med problemet

Tiahes´ egen familie støttede hende heller ikke i beslutningen. Især moderen syntes, at det var en dårlig ide. 

“Min mor kaldte mig en luder, og sagde, at jeg ikke var en ordentlig kvinde”, fortæller Tiahes.

Senere, på sit dødsleje accepterede hendes mor dog beslutningen. Her fortalte hun Tiahes, at reaktionen var grundet en frygt for at miste ære og prestige. Beslutningen om at gå fra sin voldelige eksmand kostede Tiahes mange venskaber og familiemedlemmer, hvilket var det sværeste for Tiahes. 

Tiahes følte sig meget alene  når det kom til at få hjælp. Hun søgte ikke hjælp i omgangskredsen, da hun kun oplevede modstand der. 

“Jeg forventede ikke, at andre familier eller andre tamilere ville hjælpe mig… der er stadig tamilere, som har et problem med det”, fortæller hun. 

Tiahes har skrevet en bog om kulturforskelle, tilværelsen i Danmark og det voldelige ægteskab. Foto: Mathias Vincents Fischer

En uforstående kommune

Tiahes gik derfor en anden vej. Hun havde en dansk veninde, der foreslog at tage kontakt til et krisecenter. Krisecentret var meget hurtige til at hjælpe Tiahes modsat kommunen, hvor der kunne være meget lange ventetider. Hvis det stod til Tiahes, burde det være meget nemmere at få hjælp, når man som kvinde sidder i en lignende situation. Hun savner især forståelse for den enkeltes kultur.

“Socialrådgiverne spurgte mig, hvorfor jeg var bange, og sagde, at der ikke ville ske noget”, uddyber Tiahes. 

Når kvinderne endelig har samlet mod til at få hjælp, mener Tiahes, at der skal være større forståelse for, hvor farlig en situation de sidder i.

En stærkere kvinde

I dag er Tiahes glad for sin beslutning om at gå fra sin eksmand, selvom det havde mange personlige konsekvenser for hende. Hun beskriver sig selv som en glad og meget selvstændig kvinde med et fantastisk liv.